Cestou do hotelu, kde se chtěl převléknout a osprchovat před svou přednáškou, si s hrůzou představoval, jak vkročí do dlouhé řady pokojů rozpálených sluncem, když vtom si všiml toho krámku.

Do krámů, podobně jako do všech domů, se musí šplhat po strmých schodech. Když si někdo chce prohlédnout vývěsní štít, musí zvrátit hlavu dozadu. Aby prodavači nenutili zákazníky k tomuto náročnému úkonu, vystavovali vzorky svého zboží na dlažbě rovnou u schodů. Samozřejmě, že sem nedávali nejcennější předměty.

Fotij van Kun procházel kolem tohoto krámku už kdoví pokolikáté. Doposud vždy ale příliš spěchal nebo byl v zajetí místních vědců, takže vystavované zboží sice viděl, ale nevnímal.

Nyní se zastavil před papírovou figurkou ve starém kroji z ptačích per. Postavička vyčnívala z hliněného podstavce natřeného výraznou barvou. Fotije van Kuna napadlo, že tu jistě prodávají suvenýry. A protože to byl člověk zvídavý, vystoupil po úzkém schodišti, otevřel nad sebou dveře spletené z bambusu a ocitl se v kruhové místnosti.

Jakmile majitel krámu spatřil hosta, nasadil si na hlavu stříbřitou čepičku, tím místní obchodníci vyjadřují úctu k zákazníkovi, a širokým gestem, jakým rolník zasévá zrní, ukázal na velkou informační tabuli připevněnou na zdi. Pravý krajní panel ne právě nejpřesněji nabízel překlad potřebných slov do kosmického jazyka, takzvané kosmolingvy.

Van Kun se prodavači uklonil a začal si prohlížet zboží na policích. Byl tu ráj pro sběratele suvenýrů. Loutky, hrnečky, vázy, hračky z ptačích per, mramorové a ametystové kuličky na věštění, hedvábné rohože a koberečky s ornamenty ze skleněných perliček, koule na přemýšlení, prastaré malé sekyrky s kdysi jedovatými trny, zlatá želví vejce a přilby z želvích krunýřů, trepky pro návštěvy a sandály do slavnostních průvodů, pouzdra pro milostné poémy, křišťálové „oči lásky“ s nefritovými zřítelnicemi, soupravy holí, rodinka maket Eiffelovy věže, která se sem dostala kdovíjak, kolektivní kuřácké nádoby připomínající dikobraza… Hodně podobných věcí



2 из 159